5-dən 1-ci maddə 5 iyun 2019-cu il, Kolumbiya, Boqotadakı Juan Valdez mağazasında bir fincan qəhvə və kapuçino görünür. REUTERS/Luisa Gonzalez/Fayl Şəkili
VAŞİNQTON, 16 aprel (Reuters)
– Siz bunu bir fincan Joe, java, palçıq, dəm, mocha və ya səhər sarsıntınız adlandıra bilərsiniz. Qəhvə, şübhəsiz ki, qlobal mədəniyyətin böyük bir hissəsidir və Arabica paxlasından hazırlanan növ qəhvə içənlər tərəfindən ən çox bəyənilən növüdür.
Tədqiqatçılar indi Arabica növünün genomunun kilidini açdılar və onun mənşəyini Efiopiya meşələrində təxminən 610.000-1 milyon il əvvəl olan digər iki qəhvə növü arasında təbii cütləşmədən tapdılar. Bu, bu növü təxminən 300.000 il əvvəl Afrikada yaranan Homo sapiens növümüzdən daha yaşlı edir.
Elmi adı Coffea arabica olan bu növün bu günə qədər ən keyfiyyətli genomunu yaratmaq üçün tədqiqatçılar 39 Arabica növünün, o cümlədən 18-ci əsrə aid bir nümunənin genomlarını ardıcıllıqla sıraladılar. Onlar həmçinin genomun yetişdirmə və ya genetik mühəndislik xəstəlikləri müqaviməti üçün əsas ola biləcək xüsusi bir bölgəsini aşkar etdilər.
Nyu-Yorkdakı Buffalo Universitetindən bitki təkamülü üzrə bioloq Viktor Albert, “Arabica dünyanın ən yaxşı əmtəə bitkilərindən biridir və onun yetişdirildiyi ölkələrin kənd təsərrüfatı iqtisadiyyatlarının böyük bir hissəsini tutur” dedi. Tədqiqat bu həftə Nature Genetics jurnalında dərc olunub, yeni tab açır.
“Bu, təkcə iri şirkətlər tərəfindən becərilən və istismar olunmayan yerli kiçik paydaşların yaşayışının vacib hissəsidir. Qəhvə zəngin antioksidant mənbəyidir və təbii ki, kofeindir – bu, məni və dünyanın qalan hissəsini oyaq saxlamağa kömək edir”, – Albert əlavə edib.
Araşdırmalar göstərdi ki, Arabica əhalisinin sayı minilliklər ərzində iqlim istiləşib soyuduqca artıb azalıb. Əvvəlcə Efiopiya və Yəməndə insanlar tərəfindən becərildi, sonra bütün dünyaya yayıldı.