– Bu, axtarılan tısbağa şorbasına bənzəyir, lakin qabda qabıqlı canlılardan əsər-əlamət yoxdur: Çilidə bitki əsaslı qida firması NotCo süni intellektdən istifadə edərək bu məşhur yeməyi yenidən yaratdı və bununla da onların böyüməsinə kömək etməyə ümid edir. nəsli kəsilməkdə olan sürünənlər haqqında məlumatlılıq.
Şorbanın dizaynı və təqdimatı, insan istehlakı üçün tısbağaların ovlanmasının vurduğu zərərin izahı ilə kəsişən, məhsulun hazırlanmasında gedən laboratoriya və sənaye işlərini ətraflı izah edən sənədli film üçün çəkilmişdir.
“Biz süni intellekt vasitəsilə təsir yaratmaq istədik” dedi NotCo-nun süni intellekt üzrə kulinariya elmi lideri Bernardo Moltedo.
“Biz bir neçə ildir ki, bunun üzərində işləyirik. Biz həmişə özümüzə “niyə də olmasın” sualını veririk, buna görə də tısbağa şorbasında olduğu kimi nəsli kəsilməkdə olan növlərə kömək etmək üçün çalışdıq” dedi.
NotCo-nun süni intellekt sistemi 300.000 bitkini təhlil etdi və tısbağa ətinə ən çox bənzəyən beş zülalın qarışığını tapana qədər 260 kvintilyon birləşmələr yaratdı.
Hələlik nə bitki mənşəli tısbağa əti, nə də şorba satışda deyil, lakin şirkət insanlara şorba hazırlamaq üsullarını öyrətmək üçün virtual dərs keçirməyi planlaşdırır.
12 ölkədə fəaliyyət göstərən NotCo, nədən istifadə edəcəyinə qərar vermək üçün süni intellekt proqramından istifadə edərək ənənəvi heyvan mənşəli inqrediyentlərin dadını və teksturasını simulyasiya edən bitkilərdən hamburger, süd, mayonez və ya dondurma kimi qidalar yaradır. Şirkət 2025-ci ildə birjaya çıxmağı planlaşdırdığını bildirib.
Yaşıl tısbağalar – ənənəvi olaraq tısbağa şorbasında istifadə olunur – çirklənmə, ekstremal hava və balıqçılıqdan təsirlənən sayı ilə nəsli kəsilməkdə olan növlərin Beynəlxalq Təbiəti Mühafizəsi İttifaqının qırmızı siyahısına daxildir. Bu dəniz tısbağalarının istismarı dünyanın əksər ölkələrində qadağandır.
Bununla belə, tısbağa şorbası Asiya və Latın Amerikası ölkələrində, o cümlədən Çin, Meksika, Peru, Malayziya və digər ölkələrdə yüksək tələbat olaraq qalır.
SANTIAGO, 30 aprel (Reuters)